mandag den 17. september 2012

Medierne i socialrealismen

Henrik Pontoppidan blev født i 1857 og døde i 1943. Han var en dansk forfatter, der hovedsageligt skrev romaner. Hans tre hovedværker er Det forjættede Land, Lykke-Per og De Dødes Rige.
Han blev ikke færdig med sin novelle ” Landsbyens Dronning” men den skulle være en socialrealistisk novelle, Knokkelmanden er også en socialrealistisk novelle . Prøv at læse dem, så finder du ud af hvad socialrealismen er, hvis ikke du ved det.
Han har skrevet 113 bøger nogle af den var socialrealismen, romaner, noveller, digte, breve, eventyr, biografi og fortællinger. De fleste er romaner og noveller.

De bøger, Pontoppidan skrev i sin ungdom, var stærkt samfundskritiske og den barske virkelighed, mere sørgeligt end andre forfatter. 
Henrik Pontoppidan modtog Nobelprisen i litteratur i 1917. 
Henrik Pontoppidan´s romaner og noveller giver et usædvanligt omfattende billede af hans land og tidsaldre.




Martin Andersen Nexø blev født i 1869 og døde i 1954. han var en dansk forfatter. Som 8-årig flyttede han med sin familie til Bornholm. Hans barndomshjem i Nexø er i dag indrettet som museum. Navnet Nexø blev føjet til hans efternavn. En kuriøs forklaring er, at han ikke ønskede, at hans bøger skulle stå i øverste venstre hjørne hos boghandleren (under Andersen), derfor fik han navnet Nexø, som står lige omkring øjenhøjde. blev filmatiseret. Filmen Pelle Erobreren, der dog kun dækker første bind af roman

Han skrivemåde  socialist og kommunist . Blandt hans hovedværker er Pelle Erobreren (1906-10) og Ditte Menneskebarn 1917-21. Begge disse romaner ens fire bind, er instrueret af Bille August, og den fik en Oscar i 1989 som bedste udenlandske film. Pelle Erobreren er en socialrealistisk film, den viser meget, hvad socialrealismen er. 

Opgaver: 

  •         Hvorfor skrev martin andersen nexø og henrik pontoppidan om socialrealismen?
  •     Kender i flere film  og bøger som der er lavet på socialrealismen?
  •       Kunne i selv finde på at skrive om socialrealismen, hvis i var forfatter i 1900´tallet? begrund dit svar.  



Ingen kommentarer:

Send en kommentar